onsdag 12 mars 2014

Special Need, SN

Börjar med en note to self: när du läser detta nästa gång om några veckor kommer du att slås av hur bra du mår då jämfört med tidpunkten för detta inlägg.

När vi skulle adoptera och välja land och välja och välja och välja och välja, då valde vi som bekant mellan de två länder dit vi fick skicka omedelbums. Det ena var ett SN-land, det andra inte. Vi valde att gå vidare och funderade över vilka olika sorters speciella behov hos ett barn som skulle kunna tänkas funka för oss. Eftersom vi deppade och grubblade lite för länge så dök lilleman upp av en slump och efter några samtal till specialister så var han vår. Inget jättesynligt handikapp, men är man van vid barn så märks det kanske på att motoriken är lite sen och att han kan vara lite vinglig. Fast det kan ju bero på mycket.

När vi väl var hemma så startade Utredningen med stort U. Nu har vi varit på ytterligare undersökningar och det visar sig att det faktiskt inte är så som vi/läkare trodde utifrån underlagen från landet. Självklart fattar jag att de mörkat. Jävla skitland*. Tyvärr med inte så goda resultat för lilleman som har lidit och kommer att lida än mer. Vi höll ihop oss hela dagen på sjukhuset och var de starka och lugna föräldrar vi behövde vara. Jag var sminkad, vilket gjorde det avsevärt lättare att hålla masken.

Dagen idag har varit tuff, men jag tillät mig att stiga upp, vara ful, ledsen och dåligt klädd utan att skuldbelägga mig för det också. Tog det väldigt lugnt med lilleman och gjorde smarta val. Solglasögon när vi hämtade posten hindrar eventuella nyfikna grannar att glo. Att inte gå och gruva sig för saker som jag annars gruvar mig för (är jag trevlig? borde jag inte...? ska jag kanske...?) sparade energi. Passade på att gråta när lilleman grät och inte märkte nåt samt ytterligare några gånger. Var utomhus och grät bakom mina solglasögon och grät när mamma ringde.

Jag kan inte se något ljus just nu. Vill inte se det. Grottar ner mig och tillåter mig att sörja över en annorlunda framtid, ett annorlunda liv för lilleman (och oss) än det jag tänkt. Oroar mig, återhämtar mig, försöker att inte planera upp de kommande åren i panik. Väntar på samtal från läkare. Tittar på lilleman och försöker tänka att han inte är sjukare idag än vad han var i förrgår, då vi inte visste hur illa det var. Lilleman, som charmar de flesta och får sin mamma att le och skratta bara genom att finnas till. Han är inte, och ska inte heller bli, sitt SN.

♥ mother mary

*drar hela landet och dess befolkning över en kam, men menar egentligen bara de som är inblandade i att vara taskig mot barnhemsbarnen :-(

15 kommentarer:

  1. Usch vad tufft, tänker på er och lilleman, och hoppas att det kan komma några positiva besked också <3

    Stor kram till er

    SvaraRadera
  2. Nej vad jobbigt! All styrka till er. Hoppas också på flera positiva besked framöver.

    SvaraRadera
  3. Å Mary, jag önskar du fanns närmre så jag kunde komma och krama dig fysiskt. Hoppas på positiva besked snart! Många kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi borde definitivt krympa Sverige. Och Finland. Kramar!

      Radera
  4. jobbigt hemskt, vill inte alls att ni ska ha det sådär... massor av kramar härifrån, önskar vi bodde närmare varandra

    SvaraRadera
  5. Min kära, Mary....
    Nu blir jag gråtig med dig. Över chocken, oron, de oskrivna bladen med skuggor av det ni vet och det ni inte vet.
    Jag väljer ut en pärla på min Frälsarkrans och låter den vara din när jag ber och tänker. Nej, jag väljer tre. De tre hemlighetspärlorna mellan mörkret och kärleken. Och skickar stora kramar och en påminnelse om att du har min mejladress. Använd den gärna om du behöver berätta och gråta utan solglasögon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bönen. <3 Kanske var det därför jag befann mig i nuet nästan hela dagen och njöt av solen och av att göra "ingenting" med lilleman? Kramar tillbaka!

      Radera
  6. <3 har skickat meddelande. tänker på er alla

    SvaraRadera
  7. Hittade precis till din blogg och har läst bakåt en bit under dagen. Tack för att du bloggar öppet så att adoptionsundrande/längtande får läsa!
    Det gör mig ont att diagnoser mörkats och att er lille son tvingats lida i onödan :-( trodde de att ni inte velat ha honom om sanningen stått i papperen? Hoppas att du har någonstans att gråta och kloka människor att prata med om hur framtiden kan bli!
    Kram från en okänd,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit! Diagnosen är mycket bred så den stämmer ju egentligen. Bara det att mycket inte skrivits i rapporten och att han inte fått adekvat behandling som i sin tur gjort allt värre. :-( Nu får vi se om vi kan begränsa skadorna och förhindra att något förvärras...
      Med en full och ärlig rapport hade vi känt att hans SN varit för krävande så på ett sätt hade vi väl tur...tänk om vi missat lilleman?
      Kram!

      Radera
  8. Jag har läst din blogg ett tag och det gör ont i mig att läsa om sjukhusbesöket och dina känslor. Tänker på er och er lilleman! Lilleman har tur som fick komma till er, att få bli älskad av er och få en möjlighet att må så bra som han kan trots sitt SN. Här finns resurser som kan få honom att leva utifrån hans möjligheter och göra det så bra som möjligt.

    Har själv en son med ett osynligt handikapp. Det syns inte men det märks. Sorgen var stor när vi fick diagnosen samtidigt som det gav oss en förklaring till så många saker samt att vi äntligen kunde gå framåt och få hjälp. Oron finns där dagligen för hur han mår, hur det funkar i skolan, hur hans framtid ska bli, vilka val han kan göra och inte göra pga sitt handikapp. Det är en kamp för att dels få allas vardag att funka i familjen och en kamp att få hans vardag i skolan att funka. Men ett leende från honom, orden Jag älskar dig mamma, glittret i hans ögon gör det värt att kämpa. Han är den charmigaste, mysigaste och mest empatiska pojke jag mött. Det gäller att fokusera på det positiva hos varje barn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna och tack så jättemycket för att du delar med dig. Att jag inte är ensam betyder mycket även om jag önskar att det hade varit lättare för oss alla. Kämpa på för din prins! Varma kramar!

      Radera