torsdag 7 maj 2015

Men va fasen!?

Jag har läst böcker, faktaböcker, av Åsa Nilsonne.

Nu lånade jag en roman, Smärtbäraren, och fastnade direkt. Tyvärr läser jag redan på sida 17 följande och läser vidare med en klump i magen.
"Jag har ofta undrat över tillblivelsens paradox - hur en intensiv, allt överskuggande längtan efter ett barn kan förhindra en graviditet. Sedan, när de tilltänkta föräldrarna ger upp och adopterar ett barn eller skaffar hund går det finstämda maskineriet igång igen och de får sitt efterlängtade barn av egen kraft och utan kostnad."

Åsa Nilsonne är psykiater och forskare på Karolinska institutet. Jag undrar om hon vet vad hon (eller romanens huvudperson) gör för skada för de ofrivilligt barnlösa? Som författare har man ändå ett ansvar. För det är ju inte så? Eller har jag i förtvivlan över barnlösheten (då, innan lilleman) missat någon studie?

Är det någon annan som läst boken? Den är från 2002.

♥ mother mary

11 kommentarer:

  1. Jag har inte läst boken men jag blir väldigt upprörd varje gång jag läser eller hör sådana kommentarer. Jag har själv ganska ofta fått höra att vi säkert kommer att få "riktiga" barn (alltså, bara den kommentaren får mig att gå i spinn!) nu när vi adopterat. Jag låter nog ganska tvär när jag väldigt tydligt klargör att nej, vi kommer inte att få några biologiska barn, och tack, men riktiga barn har vi redan...
    Tycker du gör rätt som skriver till henne om du nu väljer att göra det.
    Stor kram (lite tömd på energi men det kommer ett mail inom en inte alltför avlägsen framtid) <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dina fina riktiga egna söta ungar! <3 Hade så sett fram emot att läsa boken, den verkade ju så bra. Dubbel besvikelse. Stressa inte med mailet, jag tänker på dig! :-) Kram!

      Radera
  2. Amen vad i hela friden?! Vilken skitbok! Den där förb.... myten om att "slappna av", alltså jag blir så arg! Varför ska det vara så svårt för folk att förstå att det är SLUMPEN som gör att en väääldigt liten andel av de som adopterar, skaffar hund, slutar försöka osv blir gravida. Det är högst 5 % av de som ställer dig i adoptionskö eller adopterar som får biologiska barn. 5%, det är så ovanligt! men ändå tror folk att det är vanligt, helt vansinnigt. Om det gällde en behandling mot en annan sjukdom och den behandlingen hade 5 % chans att lyckas, skulle folk då säga till den sjuke att köra på den behandlingen? Näe, förmodlingen inte men när det gäller adoption och barnlöshet...ja då tror folk att adoption ska göra en gravid! Och det är så respektlöst och elakt att påstå att adopterade bar inte är "riktiga" barn, som att barnen inte duger och som att adopttivföräldrar inte är riktiga föräldrar! Så elakt! Miss Mary om du har ork, skriv till den där "forskaren", hur kan man vara så lost och samtidigt vara forskare och psykiater? Hur kan man som den där Åsa Nilsonne inbilla sig att man har kunskap om ett så komplext ämne som ofrivillig barnlöshet utan att vara specialist i ämnet? En psykiater är specialist på psyket, inte på den fysiska kroppen, och definitivt inte på fertilitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt härliga svar! Ungefär så där spann det loss i mitt huvud också. Grr... Har du förresten någon länk till den där 5%-siffran. Vill så gärna ha lite handfasta bevis att slänga i huvudet på folk!

      Radera
  3. Vilket kvalificerat skit. Nu får ju i och för sig romanfigurer tänka och tro vad de vill, för de finns ju inte på riktigt, men jag förstår att du hakar upp dig.

    Och "finstämt maskineri" my ass. Jag har definitivt inget finstämt maskineri i magen, jag har en jävla bulldozer som slaktar allt i sin väg om jag inte stänger ner den med konstgjorda hormoner.

    Läs nåt annat, tycker jag! Till exempel Barnbruden av Anna Laestadius Larsson. Om en ofrivilligt barnlös prinsessa vid Gustaf III:s hov. Eller Expeditionen av Bea Uusma - bara om ingenjör Andrée, inga barn. Eller nåt av Sara Lövestam. Allt av Sara Lövestam!

    Kram på dig, Miss Mary! Du är jättefin, trots felstämt maskineri.

    /Anka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrev till Jenni ovan, boken lät ju så himla bra och jag gladde mig så. Bummer! Barnbruden har jag läst, den var underbar! Sara L har jag missat, mot bibblan! Tack för tipset!
      Ja, i det här maskineriet ställer sig minsann inget på led och gör barn, mohahahaha. Kram tillbaka fina Anka

      Radera
    2. Då vet du också att det finns en fortsättning på Barnbruden nu? Pottungen. Jag håller på med den just nu. (Sover Lilleman fortfarande middag? Att ligga bredvid en sovande unge och läsa en stund...älsk.)

      Radera
    3. Redan läst den! Bra böcker är verkligen som balsam för själen... Han sover inte middag, men kan ligga tättintill och spela på Ipad medan jag läser. Det är också fint! ;-)

      Radera
  4. Man tycker en forskare skulle förstå sig bättre på statistik än så... det finns ju mängder med forskning som visar att en del personer blir spontant gravida efter en viss tid, ibland till och med en lång tid, och det har knappast nåt med att slappna av eller hundar att göra - annars hade miljoner kvinnor aldrig nånsin blivit gravida, och aldrig t ex via våldtäkt eller nåt, och hundägare hade väl haft fullt med ungar hemma dom då!

    SvaraRadera
  5. Jag tyckte så mycket om Smärtbäraren att jag måste ha förträngt de där raderna av rappakalja. Eller så var jag extra förlåtande mot just Åsa Nilsonne eftersom jag träffade henne då och då på 1900-talet. Världens mest utbredda myt behöver INTE hjälp att spridas vidare... Suck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också att boken verkade perfekt (baksidetext och första 16 sidorna). Även om jag läser snabbt så formligen studsade jag till av meningen och var tvungen att läsa många gånger så jag verkligen inte hade läst fel. Kram!

      Radera